УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

петак, 22. мај 2015.

ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА "СРПСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ" ЗА 2015. ГОДИНУ

(Од нашег сталног дописника из Параћина)

ОДЛУКA ЖИРИЈА О ДОБИТНИЦИМА НАГРАДА 
СРПСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ ИЗ ПАРАЋИНА
ЗА 2015. ГОДИНУ

    Жири књижевника Српске духовне академије из Параћина у саставу: Мирослав Димитријевић, председник, Бајо Џаковић и Предраг Стефановић – чланови, после више састанака, консултација и разматрања приспелих предлога кандидата за награде, у суботу 16. маја 2015. године донели су коначну и једногласну одлуку:

      Највише признање РАВАНИЧАНИН, за трајан допринос српској књижевности, духовности, култури и националној баштини – односно награду за животно дело - добили су:
Мирослав Лукић алијас Бела Тукадруз, књижевник из Београда;  
проф. др Драгомир С. Радовановић, књижевник из Лесковца и 
Борислав Радосављевић, књижевник из Јагодине.

      ПЕСНИЧКУ ХРИСОВУЉУ, признање за трајан допринос српској поезији и књижевности, понели су: Мирослав Тодоровић, књижевник из Ниша; 
Верољуб Вукашиновић, књижевник из Трстеника; 
Зоран Петровић, књижевник из Крагујевца; 
Љиљана Крстић Мокрицки, књижевница из Параћина и 
Данијела Радовановић, песникиња из Лесковца.

      Награда ВИДОСАВ ТРЕПЧАНИН, за неговање протестне и сатиричне поезије у српској књижевности, припала је Хаџи Момиру Станисављевићу, књижевнику из Параћина и Миодрагу Петровићу, књижевнику из Новог Сада.

      ВЕЛИКУ ПОВЕЉУ ЗАХВАЛНОСТИ  за укупан допринос српској књижевности и раду Српске духовне академије, већином гласова жирија, добио је Бајо Џаковић, књижевник из Јагодине.   
     
      Лауреати ПОВЕЉЕ Српске духовне академије постали су: Зоран Хаџи Лазин, књижевник из Новог Сада; Зорица Ћираковић, књижевница из Аранђеловца; Предраг Пеца Стефановић (већином гласова) књижевник из Јагодине; Никола Ранђеловић, уметник-дизајнер из Параћина; Александар Добросављевић, писац из Јагодине и Божо Шћепановић, уметнички фотограф из Параћина.

 У Рашевици, 16. маја 2015.    Жири: Мирослав Димитријевић
                                                                      Бајо Џаковић
                                                                      Предраг Пеца Стефановић


О НАГРАДАМА СРПСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ

Награда „Раваничанин“: Од битке на Косову до Велике сеобе Срба, у манастиру Раваници су живели и писали, држали лучу писмености, духовности и културе, скромни монаси који су се потписивали као Раваничан 1, Раваничанин 2 и Раваничанин 3. Они су оставили не само веома битне историјске податке из тог времена, већ су и сами стварали, као што су чинила касније и њихова браћа из манастира Манасије у Ресави. Зато смо њима у почаст и славу, одлучили да Српска духовна академија додељује годишње по три признања “Раваничанин“.  
Награда „Песничка хрисовуља“: Према историјским подацима, кнез Лазар је манастиру Раваници  подарио две хрисовуље, повеље или даровнице. Уводни део свих хрисовуља – аренге -  имао је предивне и надахнуте текстове испуњене богомисленијем, духовном лепотом и поезијом, врло узвишеног стила. То је био разлог да Српска духовна академија установи и награде са овим именом. Награде Велика повеља, Велика повеља захвалности  и Повеља додељују се од 2013. године за допринос духовности и култури, а награда „Видосав Трепчанин“ додељује се од 2014. године за родољубиву, боемску, протестну и сатиричну поезију. 
                =  Видети  више:  Део духовног и културног наслеђа Параћина и околине                                              
2 коментара:

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.