ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

петак, 22. мај 2015.

ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА "СРПСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ" ЗА 2015. ГОДИНУ

(Од нашег сталног дописника из Параћина)

ОДЛУКA ЖИРИЈА О ДОБИТНИЦИМА НАГРАДА 
СРПСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ ИЗ ПАРАЋИНА
ЗА 2015. ГОДИНУ

    Жири књижевника Српске духовне академије из Параћина у саставу: Мирослав Димитријевић, председник, Бајо Џаковић и Предраг Стефановић – чланови, после више састанака, консултација и разматрања приспелих предлога кандидата за награде, у суботу 16. маја 2015. године донели су коначну и једногласну одлуку:

      Највише признање РАВАНИЧАНИН, за трајан допринос српској књижевности, духовности, култури и националној баштини – односно награду за животно дело - добили су:
Мирослав Лукић алијас Бела Тукадруз, књижевник из Београда;  
проф. др Драгомир С. Радовановић, књижевник из Лесковца и 
Борислав Радосављевић, књижевник из Јагодине.

      ПЕСНИЧКУ ХРИСОВУЉУ, признање за трајан допринос српској поезији и књижевности, понели су: Мирослав Тодоровић, књижевник из Ниша; 
Верољуб Вукашиновић, књижевник из Трстеника; 
Зоран Петровић, књижевник из Крагујевца; 
Љиљана Крстић Мокрицки, књижевница из Параћина и 
Данијела Радовановић, песникиња из Лесковца.

      Награда ВИДОСАВ ТРЕПЧАНИН, за неговање протестне и сатиричне поезије у српској књижевности, припала је Хаџи Момиру Станисављевићу, књижевнику из Параћина и Миодрагу Петровићу, књижевнику из Новог Сада.

      ВЕЛИКУ ПОВЕЉУ ЗАХВАЛНОСТИ  за укупан допринос српској књижевности и раду Српске духовне академије, већином гласова жирија, добио је Бајо Џаковић, књижевник из Јагодине.   
     
      Лауреати ПОВЕЉЕ Српске духовне академије постали су: Зоран Хаџи Лазин, књижевник из Новог Сада; Зорица Ћираковић, књижевница из Аранђеловца; Предраг Пеца Стефановић (већином гласова) књижевник из Јагодине; Никола Ранђеловић, уметник-дизајнер из Параћина; Александар Добросављевић, писац из Јагодине и Божо Шћепановић, уметнички фотограф из Параћина.

 У Рашевици, 16. маја 2015.    Жири: Мирослав Димитријевић
                                                                      Бајо Џаковић
                                                                      Предраг Пеца Стефановић


О НАГРАДАМА СРПСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ

Награда „Раваничанин“: Од битке на Косову до Велике сеобе Срба, у манастиру Раваници су живели и писали, држали лучу писмености, духовности и културе, скромни монаси који су се потписивали као Раваничан 1, Раваничанин 2 и Раваничанин 3. Они су оставили не само веома битне историјске податке из тог времена, већ су и сами стварали, као што су чинила касније и њихова браћа из манастира Манасије у Ресави. Зато смо њима у почаст и славу, одлучили да Српска духовна академија додељује годишње по три признања “Раваничанин“.  
Награда „Песничка хрисовуља“: Према историјским подацима, кнез Лазар је манастиру Раваници  подарио две хрисовуље, повеље или даровнице. Уводни део свих хрисовуља – аренге -  имао је предивне и надахнуте текстове испуњене богомисленијем, духовном лепотом и поезијом, врло узвишеног стила. То је био разлог да Српска духовна академија установи и награде са овим именом. Награде Велика повеља, Велика повеља захвалности  и Повеља додељују се од 2013. године за допринос духовности и култури, а награда „Видосав Трепчанин“ додељује се од 2014. године за родољубиву, боемску, протестну и сатиричну поезију. 



2 коментара:

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.