ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

уторак, 17. децембар 2019.

ДУША УДАРЕНА НА МУКЕ КРАЈЕМ 20. И ПОЧЕТКОМ НОВОГ ВЕКА...


СВЕДОЧАНСТВА

....
Судећи према новим европским законима, међу којима је Codex alimentarius, Европа је већ одустала од сопствене традиције.
[restrictedarea] Ми смо против коришћења генетски модификоване хране и наша пољопривредна секција у Гетеануму врши испитивања генетски модификованог кромпира, упоређујући његову биолошку отпорност и снагу са старим сортама. Утврдили смо да је природни кромпир далеко виталнији, а његова нутриционистичка вредност не може се ни упоређивати…Уосталом, генетску модификацију нису измислили биолози већ природа. Бактерије и вируси имају моћ да се прилагођавају новонасталим условима у циљу преживљавања и у природи се дешавају невероватне мутације. Али до ове појаве долази због успостављања природне равнотеже, а не да би се она пореметила… У сваком случају, децу треба хранити само природно узгајаном храном.
Све је више болести које званична медицина не успева да излечи, а услед свеопште дехуманизације у Европи најчешће побољева душа. Сваки трећи становник ЕУ болује од депресије. Највећи број депресија изазван је као реакција на окружење, а окружење више није наклоњено човеку… Ми не желимо да лечимо душу уз помоћ фармацеутске индустрије, већ  захтевамо да нам се омогући приступ антропозофској медицини, која једина обраћа пажњу и на духовне потребе пацијената… Оно што је специфично за наш приступ болести је то што ми радимо са процесима, а не конкретним молекуларним променама, радимо са ритмовима – дневни, недељни, сезонски…Наравно, такав приступ захтева велику посвећеност сваком пацијенту, а сам третман дуже траје с обзиром на то да стимулишемо одбрамбени систем организма, који код сваког пацијента индивидуално реагује… Анимозитете у струци превазилазимо у ходу, али у суштини најбоље сарађујемо с лекарима који су упућени у наше методе и спремни су да преузму пацијента кад заједнички утврдимо да је потребна помоћ конвенционалне медицине… Напомињем да је у Швајцарској антропозофска медицинска пракса потпуно равноправна пред законом, а право на овакав третман утемељено је Уставом.

Савремена медицина се сусреће са проблемом вакцинације. Какав је ваш став у вези са тим питањем?
Људски организам има природну способност да се брани од болести, сем ако му имунитет није ослабљен. Уколико сезонски грип добије 10 одсто људи, што је уобичајено и очекивано, за медицину је много значајније да се утврди због чега 90 одсто није добило грип. А нису га добили зато што је то природно… С обзиром на то да последице вакцинације још нису довољно проучене, став наших педијатара је да дечјем организму треба дати времена да ојача имунитет, што значи да пре годину дана не би требало насилно стимулисати његов одбрамбени систем. То је један од разлога што се противимо вакцинацији пре прве године живота.

Коме сте наменили „Водич кроз здраво детињство“?
Др Волфганг Гебел (Wolfgang Goebel) и ја смо у ово штиво унели седамнаестогодишње искуство педијатријског рада у „Хердек“ болници (Немачка). Верујемо да свака болест има смисао и разлог настајања, који треба кроз разговор и пријатељски контакт с болесним дететом открити и разумети. Навели смо и терапеутска искуства старих народа Северне Америке, Јужне Африке, Аустралије и Новог Зеланда, упоређујући их са савременом медицинском праксом која третира човека као машину на којој треба поправити квар…Књига је намењена првенствено родитељима, али и здравственим радницима спремним за нова искуства.

Да ли је у данашњој Европи могуће покренути оно што је Штајнер покренуо на почетку прошлог века?
С обзиром на то да се у антропозофској медицини прво радило на експериментима са добровољним пацијентима, без класичних истраживања, савремена бирократија би омела сваки такав покушај. Данашњим лекарима није дозвољена слобода да се понашају  према искуству и савести, нити да користе интуицију и познавање традиције древних народа. У првих шездесет година развоја антропозофске медицине постојала је само лекарска документација, али је културна атмосфера давала довољно слободе лекару да крене путем који званична наука још није трасирала. Нажалост, друштво све мање улаже у наше програме, зато што се ово улагање „не исплати“ – свесни су да се на здравом човеку не може зарадити...

     извор:Др Михаела Глеклер*: Тежак облак над Европом, ПЕЧАТ, 29/12/2011 Свет 2 коментара  .

   ______
     * Др Михаела Глеклер  (Michaela Gleckler) је угледни швајцарски педијатар, секретар медицинске секције „Школе духовних наука“ у Гетеануму (Швајцарска). Образована је на принципима антропозофске медицине којој је посветила цео свој радни век радећи на Педијатријској клиници Универзитета „Бокум“ и као школски лекар при „Рудолф Стејнер“ школи у Витену. Поред медицине, проучавала је антропозофију („Валдорф“ школа у Штутгарту), студирала немачку књижевност, језик и историју (у Фрајбургу и Хајлдебергу) и објавила велики број стручних радова и књига. Последња књига „Водич кроз здраво детињство“ постала је незаобилазно штиво за родитеље и лекаре.
Др Михаела Глеклер је недавно посетила Београд, да би у просторијама „Српског лекарског друштва“ упознала наше лекаре с основним принципима антропозофске медицине. Преносећи искуства из своје дугогодишње праксе, др Глеклер је изразила бојазан да данашња Европа неће умети да сачува тековине ове науке, старе читав век. Проблеми с којима се њена струка суочава потврђују слутње др Рудолфа Штајнера – оснивача антропозофске филозофске школе – који је још 1925. године наслутио долазак тешког времена: „Изнад европске цивилизације лебди један тежак облак и само је у извесном смислу зачуђујуће што човечанство о томе готово уопште не размишља…“

Нема коментара:

Постави коментар

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.